Obláček štítků

Po upírech se do podvědomí diváků i filmařů prodraly na přelomu roků pohádky, jejichž tahounem je mezi seriály Once Upon A Time. Jeden seriál, vycházející ve stejnou dobu a se stejným počtem dílů, se svezl na ocásku téhle obliby… Grimm. Podle názvu byste nejspíš hádali něco, co čerpá ze starých brutálních pohádek. Bohužel, je to trochu jinak. Grimm loví inspiraci z kombinace bahna detektivky a volného času maskérů Buffy.

GrimmVětšině seriálistů tohle napoví, kde tak asi vězí kvalita. Ne že by tu nebylo pár dobrých nápadů – de facto všechno se přečerpává z němčiny. Celá podstata spočívá v tom, že mezi námi žijí Wesen, bytosti, které nejsou tak úplně lidé, ale celkem úspěšně se maskují. Grimmové jsou vyvolení, strážci, kteří v okamžiku emočního vypětí dokáží rozpoznat pravou podobu Wesen a jsou na ně vybaveni doslova středověkou pojízdnou mučírnou, kdyby se Wesen rozhodli dělat problémy.

Detektiv Nick Burkhardt se dozvídá, že tohle všechno bude brzy z něj, jen co mu s tím tetička trochu pomůže. Jenže události se trochu zamotají a Nick má najednou na krku karavan plný kuší, divných knih a dalšího harampádí. Kromě toho nemůže přece jako Grimm chodit po světě a zabíjet draky, pořád je policajt. A navíc se s něčím takovým rozhodně nehodlá svěřovat své přítelkyni nebo kolegům v práci…

Místy seriál vypadá jako sestříhané zbytky ze studia, aneb které stvůry se nevešly jinam, ty použijeme u Grimma. Možná trochu přeháním, samotný seriál je docela koukatelný (a stejně jako Once Upon A Time na nás chystá druhou sérii – oba seriály skončily bohužel otevřeně). Občas na nás herci mluví cizím jazykem s hodně vtipnou výslovností, ve vztazích se tu a tam objeví nějaká nadějnější jiskřička, ale jinak je Grimm drobet nuda, která nám v první sérii vůbec nic nevysvětlí, což je chyba. Když se sakra točí série, tak se v ní má dít i něco většího na pozadí všech těch epizodických pitomůstek. A velké finále se má stát v posledním díle nebo dvou. OUaT tohle splňuje, ale Grimm bolestně zklamal.

Světlejší stránkou jsou postavy. Některým je věnováno méně pozornosti, než by si zasloužily, jiným naopak až příliš – z toho jsou ty sušší díly. Ty zábavnější pramení z humoru, který vzniká v rozdílnosti postav a jejich přístupu ke světu. Celkově ale průměr, nic, z čeho byste byli fakt odvaření. Celkem pěkná hudba dobře dokresluje atmosféru, jinak je Grimm ovšem na druhý pohled tak trochu béčko, na které se sice podíváte, ale bude vám to stačit jednou. Víc než zjevně v tom uvidíte to, při čem se maskéři nemohli vyřádit v Buffy, vážně. Většinou se tady polepšili, ale pořád to tak trochu významně páchne televizní produkcí (levné béčko s malým pluskem).

Žánrově Grimm plní své sliby. Máme tu policejní vyšetřování, nějaké ty honičky, střelbu, rvačky, napětí. Z nějakého důvodu pro mě ale zůstal v mírně nudném průměru. Možná si to jen špatně načasoval, protože upřímně, ve Once Upon A Time koncept pohádek pojali mnohem zajímavěji a navíc je tam všechen ten náboj, který Grimmovi chybí, protože po každé epizodě neumíráte touhou vědět, co bude dál. Spíše dál sledujete ze setrvačnosti a zvědavosti, jestli se tam konečně něco stane. Nebýt naprosto zmršeného závěru první série, možná by se i stalo. Ještě se svým ortelem počkám na druhou sérii, ale Grimma bych rozhodně zařadila do kategorie seriálů čistě na zabíjení dlouhého času.

Grimm

1 komentář u Grimm

  • No… Podle tvé recenze mě seriál nenadchl, ale asi za to může i fakt, že nesnáším Buffy :D Ináč s tou růží jest to taky pěkná hovaďárna… Článek byl tak trochu nadsázka, většina těch testů stojí fakt za prd.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *