Obláček štítků

Avengers

Nejkrásnější blockbuster roku! Akce, humor, napětí – právě jste se setkali s nejohroženějším zástupcem svého druhu. Komiksovou adaptací, která předčila víc než jen očekávání. Právě takoví jsou Avengers, kteří od čtvrtka minulého týdne útočí na všechy žebříčky sledovanosti a tržeb. Pod taktovkou Josse Whedona vznikl jeden z nejúžasnější a nejpoutavějších akčních filmů poslední doby. Pojďme si detailněji rozebrat, proč na Avengery zajít do kina a co nás na nich vlastně tak zaujalo.

Marvelovská filmová produkce směřovala k tomu, aby Avengeři vznikli. Původní komiks v sobě zahrnuje podstatně víc postav a de facto jde o směs všech superhrdinů. Pro účely filmu bylo samozřejmě nutné notně to osekat. Zastavili jsme se na čísle šest – šest superhrdinů, u nichž těžko uvěřit, že byli zvládnuti, ukočírováni a žádný z nich nebyl zanedbán. Ještě loňský rok přibyl na poslední chvíli kapitán Amerika (více o marvelovských filmech napíšu ve článku, na kterém už pár týdnů pracuji) a hurá, můžeme se mrknout na Avengery.

Samotný film se příliš nezdržoval rekapitulací osudů jednotlivých postav, což je moc dobře. Sama jsem předchozí filmy viděla, ale troufám si tvrdit, že i kdybyste před tím neviděli ani jeden, Avengery si užijete. Přesto však, pokud chcete tip, které filmy se (kvůli drobným narážkám a vtípkům) vyplatí mít shlédnuté, jsou to (podle chronologie vydání):

  • Iron Man (2008) + Iron Man 2 (2010)
  • The Incredible Hulk (2008)
  • Thor (2011)
  • Captain America: The First Avenger (2011)

Žádné další, opravdu. Právě tyhle jsou v přímé návaznosti na Avengery (Hulk z roku 2003 není nutný, a navíc obecně jsou zrovna hulkovské filmy slabší – je skvělé, že v Avengerech se dokázal konečně vyhoupnout). Černá vdova a Hawkeye vlastní film nikdy neměli a co se týče Avengerů, kteří jsou sice v komiksu, ale do tohoto filmu se nevmáčkli, pak můžeme vypustit Spidermana, Fantastickou čtyřku i X-meny.

Komiks

Nebolelo to tolik, že ne? Nejtěžším kolem pro filmaře bylo bezesporu sjednat scénáře mezi hlavními hrdiny tak, aby vyhověli každému fanouškovi. Je to jedna z věcí, na kterou jsem se šíleně těšila. Jak asi zareaguje sebestředný Tony Stark (alias Iron Man) na spolupráci s bohem Thorem a Stevem Rogersem (alias Kapitánem Amerikou), který je živoucí legendou a má neuvěřitelný dar vést lidi kupředu? K tomu tu máme hezoučkou ruskou agentu Romanovovou (Černá vdova) a celkem uzavřeného, jemně cynického Clinta Bartona (Hawkeye – pro ty méně zběhlé v komiksu jde o chlápka, který má neuvěřitelnou mušku a střílí čímkoli, co se mu dostane pod ruku). No a nezapomeňme ani na okatě nenápadného vědce Bruce Bannera (Hulk). Polovinu filmu proto strávíme tím, jak se superhrdinové rasí mezi sebou, zatímco v pozadí se Loki směje do hrsti. Jako celek se tohle sladění velmi povedlo, vznikla úžasná palba hlášek a situací, které se mohly objevit jedině v Avengerech.

U Iron Mana je zajímavé sledovat, jakým způsobem dojde jeho ego ke spolupráci. Thor není zase tak božský, aby mu někdo z kolegů nemohl nakopat zadek. Kapitán Amerika se doteď srovnává s deficitem sedmdesáti let, z čehož pramení další typ humoru. I Hawkeye si probil cestu na výsluní, i když ne stejným způsobem jako výše jmenovaní – tohle je vějička na ten druhý typ fanynek, které mají raději než okázalého Thora a Iron Mana tajuplné a věcné tentononc (hned vedle džentlase s manýry minulého století, samozřejmě). Krom toho se na ty svaly fakt pěkně dívá (pro chlapy musela stačit agentka Romanovová a spousta dalších agentek na palubě – no offence). Hulk (není fér, že ho pořád jmenuju jako posledního) vynikl právě díky tomu, že hrál vedle někoho. Dokud to byly čistě hulkovské filmy, otravovala tam jen doktorka Rossová a spousta anonymních vojáků, což není taková zábava. Tady se skutečně vytáhl do popředí. Úspěšně zde byly vatově nacpány i nějaké ty vedlejší postavy, i když Nick Fury je prostě k uzoufání nudný (v porovnání s charaktery ostatních) a jako pokaždé ani teď nemáme úplně jasno v tom, proč zrovna on celou misi řídí.

Kapitán Amerika

Co se týče záporáků, jsem už trochu víc na vážkách. Samozřejmě, že se v komiksu vyskytuje samé béčko. Je to fajn. Loki zářil, byl úžasně šílený. Celkově má ale člověk pocit, že krom jeho talentu pro vyvolávání sváru se mohlo objevit víc „fyzické“ akce. Tomu je učiněno zadost v poslední třetině, kde se komiksovka přehoupává to typického obrazu panikařících ulic a rozšlápnutých taxíků New Yorku. Mezi sutinami se prohání vtipný chlápek v oblečku barev americké vlajky a právě tady to možná budou hůř překousávat diváci, kteří jsou vysazení proti americkým prvkům ve filmu. Podívejte, my všichni víme, že nás pokaždé zachrání Američani. Všichni mimozemšťané umí anglicky a všichni útočí zásadně na Washington, New York a vůbec nějaká ta známá americká místa. Berte to s nadhledem :) Je to přecejen podle komiksu, fenoménu, kde je in nosit latexový upnutý ohoz, extravagantní brnění a spodky přes kalhoty (dobře, vyjma Hulka). Vkus pro oblékání má ze známých fiktivních tváří jen James Bond, a to je Brit. Jinak jsem ráda, že se kostyméři drží při zemi a neřídí se striktně podle komiksu, který právě v USA vychází už drahně let a je pověstný tím, že čím vyšinutější obleček, tím lepší. Thorovi se stejně břišní svaly rýsujou úplně pod čímkoli, co by na sebe vzal.

Nevšimla jsem si, že by film někde vázl, epická hudba a dobré časování akce i vtipu mě doslova nadchly. Tvrdohlavě jsme zavítali na verzi s titulky, takže dabing nemůžu hodnotit, ale u těch titulků mě mrzí, že místy byly dost příšerné – překlepy asi nikdo neopravoval. Zarazilo mě, že Hulka psali občas jako „Halka“ – divný přepis, ale pořád je to lepší, než když se Wolverinovi říká Rosomák. Překvapivě se nám tu nevyvíjel žádný otravný romantický slaďák coby vedlejší děj – Dee dává palec nahoru. Některé akčňáky tohle dokáže hrozně zprznit.

Verdikt? Výborný komiksový film, který potěší všechny příznivce dobré směsi akce a vtipu. Doporučeno na 110 %, vyplatí se vidět na velkém plátně.

7 komentářů u Avengers

  • Krásná recenze.^^ Jak mám teď jako napsat něco inteligentního já?XD Souhlasím s každým slovem.;) Akorát mě trochu mrzí, že já to viděla s dabingem, ale musím říct, že nebyl špatný. I když originál je prostě originál.:))

  • Proklínám svůj časový rozvrh, kdy se na film, na který moje komiksové já čeká celý život, dostanu do kina s týdením zpožděním (NEFÉR). Ke všemu se na mě ze všech stran valí vlny nadšení :), nu alespoň bude čas vypracovat Plán (aka bod č. 1 – omezit se jen na neinvazivní zírání pokaždé, když Hiddleston bude úžasný, bod č. 2 – odfiltrovat si z hlavy všechen slash, co jsem na ně kdy četla apod).

  • Le výborná recenzia, vďaka za tip, určite si pozriem :)

  • taky se na to chystám do kina :-)

  • Nemôžem inak než s recenziou súhlasiť, skvele napísaná. Avengers som v kine videla dva krát a zvažujem, že by som si našla peniaze aj ten tretí krát, lebo film… nemám slov :)) Uprimne, asi by ma to nemalo až tak prekvapovať, keďže tvorba toho režiséra je geniálna od základu (ak ti hovorí niečo Firefly alebo Dr. Horrible Sing-Along Blog, tak to má na svedomí on). Som šťastná, že sa teoreticky dočkáme aj sequelu – ak sú teda reči čo sa šíria internetom pravdivé, ale mali by byť.

  • Já jsem to pořád trapně neviděla, a asi si počkám, až to půjde V HBO, protože toho mám vždycky plnou zeď na fb a někteří lidé tam opěvují každý Thorův prd minimáln třikrát za den (kdyby tam třeba dali vtipný obrázek nebo tak, ale věčně číst to samé), takže počkám, až nadšení mírně opadne. Ale jsem ráda, že jsem si konečně přečetla nějaký kvalitní názor, protože věřím, že Loki je super, ale na tom se prostě kvalitní opěvování postavit nedá:))
    PS: Konečně někdo, kdo se taky diví, že ufouni vždycky napadnou ten nejlépe vyzbrojený stát a nejdou na to mazaně nějakou oklikou:)

  • Dík za dobrou recenzi a mohu ji jen potvrdit. S tou Amerikou – dobrý postřeh :-)
    Viděl jsem to s dabingem a podařily se jim tam opravdu vtipné hlášky. Ten film stojí za shlédnutí :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *