Obláček štítků

Otázky jsou slovensky, odpovědi česky, lekat se ale nemusíte. Bohužel jsem se zatím nedopátrala, kde přesně tenhle řetěz vznikl, já osobně přebírala od Dyamirity.

Knižná Reťazovka

1. Obľúbená kniha z detstva?
Paní Láryfáry od Betty MacDonaldové. Skoro jednoznačné vítězství, ačkoli jsem jako dítě četla jednu dobu spíš encyklopedie než beletrii..:) Paní Láryfáry brzy vecpu i mé malé sestře (té jsem skoupila trilogii Legenda o Koženšince); je to několik příběhů o tom, jak paní Láryfáry léčí čurbesajdu, toměnebavínu a další dětské nemoce. Kupodivu bych ji doporučila i dneska.
2. Čo práve čítaš?
Dočítám po iksté Pravdu (Terry Pratchett), zároveň se znovu rozečteným Harrym Potterem a Kamenem mudrců (poprvé četla v deseti, takže by to možná spadalo do bodu č. 1), plus Zákeřná ebola R. Prestona. V práci čtu nějakou Agathu Christie a Nespavost Stephena Kinga.
3. Máš práve nejakú rezerváciu v knižnici?
O prázdninách jsem líná tam chodit, ale mám slušný seznam. Bohužel 90 % čehokoli u nás nikdy nemají. Momentálně žádnou rezervaci kvůli VŠ ani neplánuju, budu poctivě chodit, až se rozkoukám ve Zlíně, kde to sice vypadá trošku jako zadek světa, ale už jsem stačila zjistit, že knihovny jsou všude, stejně jako podivné knihovnice.
4. Knižný zlozvyk?
Čtu naráz několik titulů. Čtu dlouho do noci. A bolí mě z toho má ubohá očka. Na druhou stranu nepřehýbám listy a kdykoli mi někdo půjčí knížku, může se spolehnout, že mu ji vrátím naprosto nepoškozenou a ještě ji před předáním přeleštím rukávem. Pokud mi někdo neoplácí stejnou mincí, nemám ho obvykle ráda.
5. Čo máš práve požičané z knižnice?
Na konci června jsem vracela asi patnáct titulů z povinné četby a pár nedotčených bichlí (Hrozny hněvu, Chrám matky boží v Paříži).
6. Máš čítačku e-kníh?
Ne, ale chtěla bych jednu mít. Mám spoustu e-booků, který bohužel nejsem s to přečíst, protože málokdy vydržím víc jak tři strany a pak mě pálí oči. Hra o trůny, Noční běžci, Sapkowski, Aneta Blake, to všechno jen čeká, až mi nějaká čtečka spadne do klína. Nicméně není nad papír – promiňte, stromy.
7. Preferuješ čítať len jednu, alebo viacero kníh naraz?
Už bylo řečeno, že jich čtu několik naráz. Není to dobrý nápad. Ale když jde třeba o učivo do školy, to je naopak nápad výborný. Když vám pod návalem mikrospánku upadne hlava, narazí do měkkého.
8. Zmenili sa tvoje čitateľské návyky odkedy si začal blogovať?
No, čtu den ode dne méně. Není tolik času, ale blog za to zdaleka nemůže O:)
9.
Najhoršia kniha, ktorú si tento rok prečítal?

Fakt si nepamatuju, co mi všechno prošlo od ledna rukama, ale moc mě neoslovil Inkarceron. Pak mě nijak příliš nevzal Oněgin, Příliš hlučná samota… A zbytek poctivě nezmíním, protože jsem utínala už za první epizodou (exempláře pocházely z ministerského seznamu povinné četby).
10. Obľúbená kniha, ktorú si tento rok prečítal?
Líbil se mi Leviatan, pernská série, kterou jsem konečně dočetla kompletní, a Umberto Eco. U toho se přiznám, že mi jen chybělo víc času do maturity, a přečetla bych ho celého.
11. Ako často čítaš knihy mimo svojho obľúbeného žánru?
Málokdy, jediný žánr, co doopravdy nesnáším, jsou romány pro ženy. Na Danielle Steelovou a Joy Fieldingovou naštěstí musím koukat jen na obálku. Jinak ale proti nim nic nemám, třeba si je budu číst, až budu stará, zakomplexovaná nebo znuděná..:D
12. Čítaš niekedy tú istú knihu viac krát?
Jakmile zapomenu valnou část. Nečtu dvakrát detektivky. U některých knih si obzvlášť přeju, abych měla výjimečně špatnou paměť a mohla si je se stejným zážitkem číst znovu.
13. Dokážeš čítať v autobuse?
Absolutně kdekoli. Jediné stavy, kdy nejsem schopná číst, je spánek nebo silná únava.
14. Obľúbené miesto na čítanie?
Téměř zásadně ležím na posteli.
15.
Zásady pri požičiavaní kníh?

Hlavně ať se mi časem vrátí..:D Nepůjčuju nikomu, o kom jsem slyšela, že má problém vracet v pořádku nebo vůbec vracet. Problém nastává, když nevím, kolik kusů mi chybí a kdo je u sebe m, což je problém, který právě přes léto řeším.
16.
Robíš knihám somárske uši?

Ne. Dobře, občas, když chvátám, nemůžu najít záložku a vím, že stránku zapomenu. Ale hned je srovnám.
17.
Píšeš si na okraje strán poznámky?

Ne, jen do učebnic. Občas jsem dělávala tužkou tenké kolečko u odstavce, kde jsem skončila.
18.
A do učebníc?

No jo, skoro do všech, hlavně do ZSv, kde měl pan profesor Volný vždycky přednášky delší než základ v učebnici :DD
19.
V ktorom jazyku čítaš najradšej? V koľkých dokopy to zvládneš?

Logicky česky. Zmákla bych i slovensky, anglicky a německy, možná latinsky (i když…), ale upřímně, pár takových mi stačilo. Zlenivěla jsem a jsem ochotná čekat na překlad, zvlášť když vím, že ho má v rukou dobrý překladatel.
20.
Čo musí kniha mať, aby si si ju zamiloval?

Já potřebuju minimum romantiky a pak dobré vyvážení čehokoli ostatního, nejlépe napětí, akce a především humoru. Dobré postavy. Velkým plusem je pro mou estetickou dušinku pěkná obálka a můj hmat oceňuje i příjemný materiál..:3 Je celkem jedno, jestli jde o měkkou nebo tvrdou vazbu, ale mám ráda papír hrubšího zrna a lehce nažloutlé stránky, co voní novým papírem.
21. Čo musí kniha mať, aby si ju odporučil ďalej?
Všechno výše uvedené v množství, které se nebudu stydět doporučit dál, popřípadě nějaké to složení, o kterém vím, že by se dotyčnému líbilo. Pokud se u něčeho tlemím, neznamená to, že to považuju za dobrou literaturu..xD
22. Obľúbený žáner?
Humoristická fantasy, alternativní historie, sci-fi, dobrodružné, detektivní…
23. Žáner, ktorý čítaš najmenej (ale chcel by si viac)?
Ráda bych si našla čas na horor (Stephen King konkrétně), ale moje nervy to nedávají. Mám příliš živou, rozjitřenou a morbidní představivost. K detektivkám se taky nedostávám tak často, jak bych chtěla, mám dlouhý seznam zahrnující všechno od Agathy Christie.
24. Najväčšmi inšpiratívna kniha, ktorú si tento rok čítal?
Leviatan, nakopl mě vrátit se na chvilku ke dvěma starým projektům, kde se snažím psát o alternativní historii a o menším horůrku (Zemětrať).
25. Obľúbená svačinka ku čítaniu?
To, co klasicky nejvíc zasviní. Mor na mě :D Čokoláda, kakao, křupavý a drobivý věci, sladký a ulepený věci.
26. Ako často vyberáš knihu podľa obálky?
Hodně často, ale vím moc dobře ze zkušenosti, že to není dobře. Kirbyho obálky Zeměplochy jsem od prvního pohledu považovala za naprosto příšerný béčka, ale až když máte přečteno, zjistíte, jak se k tomu hodí. Eragona jsem koupila kvůli obálce. Neříkám, že mi tehdy přišel úplně špatný, ale obálka mi kvalitou rozhodně neodpovídala, míněno ve prospěch obálky.
27.
Ako často súhlasíš s negatívnou knižnou kritikou?

No-ó… Sama ji píšu. Dám na ni, ale prověřuju více názory. Paradoxně nemám ráda kritiky, kteří nevypíchnou vůbec nic dobrého, když na všem se dá najít něco od obého.
28.
Čo písanie negatívnych recenzií?
Je lepší než vychvalování něčeho, co si pozornost zdaleka tolik nezaslouží, to jsem pak kousavá, i přestože vím, že každý máme jiný vkus, ovšem také jiné zkušenosti! Raději prosadím negativní recenzi, než abych poslouchala nějakýho blbečka, kterej za celej život přečetl jen noviny a Babičku a pak pěje ódy na nějakej brak, jako kdyby to byl mistrův kus.
29. Ak by si mohol čítať v ďalšom cudzom jazyku, ktorý by si si vybral?
Chtěla bych umět anglicky natolik dobře, abych nemusela hledat idiomy a fráze, kterým Čech prostě neporozumí hned. Prostě jako Angličan na úrovni, na jaký já jsem Čech. Ale protože angličtinu už mám zmíněnou, docela bych chtěla umět nějaký z těch jazyků obdařených jiným písmem než latinkou.
30. Najväčšia knižná výzva?
Viděli jste někdy tu bichli Dublin…? Tak tu jsem nedočetla… Byla tlustá a relativně nudná. Tomu já říkám výzva.
31. Najväčšia knižná výzva, do ktorej sa stále bojíš ísť?
Rusáci. Doktor Živago, Dostojevskij… Já je prostě nemůžu. Měla bych aspoň jednoho. Ne…
32. Obľúbený básnik?
Nezabíjejte mě, ale já tu poezii fakt sama od sebe nevyhledávám… Ani jsem netrpěla fází dospívání, kdy se smolí básně. Nějak k tomu nemám vztah. Ovšem ne že bych neobdivovala, když někdo umí složit pěkný verš.
33. Koľko kníh si zvyčajne požičiavaš z knižnice?
Kolik se mi jich vejde do batohu a do veliké igelitky, kterou mi ze smilování vždycky paní knihovnice dá.
34. Vrátil si už knihu do knižnice bez toho, aby si ju prečítal?
Ale jo, a ne jednou.
35. Obľúbená knižná postava?
Dost špatná otázka. De facto bych ke každý knížce měla minimálně jednoho, dva, to se špatně vypisuje. Všeobecně mám ráda šedý postavy.
36. Obľúbený knižný záporák?
Nemůže to být identické s otázkou č. 35…?O:D
37. Knihy, ktoré si zvyčajne beriem na prázdniny?
Já bohužel nikam nejezdím, takže totéž, co bych četla i obvykle.
38. Najdlhšia doba, ktorú si nečítal?
Tak takhle to vážně nepočítám. Nevím.
39. Kniha, ktorú si nedokázal/nemohol dočítať?
Zločin a trest. Já se hrozně nudila.
40. Čo ťa najskôr dokáže pri čítaní vyrušiť?
Hluk, vrnění počítače, neustálé otázky někoho, kdo mě chce očividně s*át a nepochopí, že když třikrát odpovím „chm“, tak se mu teď nechci věnovat. Nevadí mi kupodivu zásahy zvířecí, pes mi může klidně slintat na kolena, psi nestíní a nežvaní.
41. Obľúbená filmová adaptácia?
Pratchettovky, Pán prstenů a nadcházející Hobit? Nebudu moc originální, ale zrovna mě povedenější adaptace nenapadají, většinou mám pro ně jen stížnosti..:D
42. Adaptácia, ktorá ťa totálne sklamala?
Těch je podstatně víc. Klasickým příkladem je Eragon, i když já si myslím, že ze špatné knihy se dobrý film neudělá, takže se na žebříček mohou zařadit veškeré moderní upířiny a tak dále…
43. Ako často čítaš spoilery?
Když jsem blbá a nedávám pozor. Bez spoilerů či jakýchkoli jiných údajů máte ze skvělý knížky mnohonásobně lepší zážitek, než když si přečtete i jen anotaci. Nejhorší je, když si přečtete poslední stranu. To nedělejte.
44. Najviac peňazí, ktoré si na jeden krát minula v kníhkupectve?
Každopádně určitě nebyly moje.
45. Ako často knihu pred čítaním prelistuješ?
Jen zběžně, když chci zjistit styl psaní autora. Nepotřebuju knížku ošmatávat na veřejných místech, takový oplzlosti si nechávám až po zaplacení na doma..:DD
46. Dôvod, pre ktorý by si v polovici knihu vzdal?
Nudná, nestravitelná.
47. Máš rád knihy usporiadané?
To asi každý. Líp se pak hledají a když vám přijde návštěva, můžete vypnout hruď, protože vidíte? Támhle jsou vedle sebe tři nádherný série, všechno první vydání.
48. Zvykneš knihy skladovať, alebo ich po prečítaní posúvaš ďalej?
Skladuju :)
49. Sú knihy, ktorým sa vyhýbaš?
Ze současných prodávaných titulů po Stmívání jsou to: Upíří deníky, Smečka a jim podobné. Většinou jsou k poznání když ne podle obalu, tak podle anotace. Hlavní hrdinkou bude nějaký středoškolák, která má najednou co dělat s bytostmi jako upíři, vlkodlaci, gothičky atp…
50. Kniha, ktorá ťa rozosmiala?
Těch je víc. Většinou jsou to zeměplochy, sedí mi břitký anglický humor.
51. Kniha, ktorá ťa rozhnevala?
Kterákoli, kde jsou hlavní hrdinové blbí jako tágo. Celkem nic jinýho mě u knih nepřivádí k varu.
52. Kniha, ktorá ťa rozplakala?
Závěr Harryho Pottera. Na další si zrovna nevzpomenu, ale já jsem měchuřina, mě rozbrečí kdeco.
53. Kniha, od ktorej si nemal žiadne očakávanie, ale nakoniec sa ti páčila?
Jonathan Strange a pan Norrell. Nic jsem si k tomu nezjistila a bichle vypadala mírně nezáživně. Nic nebylo ke konci dál od pravdy.
54. Kniha, od ktorej si očakával veľa, ale nakoniec sa ti vôbec nepáčila?
Nejhorší typ zklamání. Bylo jich víc a teď si naštěstí žádnou nevybavuju. Je to jeden z důvodů, proč jsem pro kritický recenze.
55. Obľúbené čítanie na odreagovanie?
Prakticky cokoli, co není náročné na myšlení.

7 komentářů u Knižní řetězovka

  • Paní Láryfáry…..přináší mi to nostalgické vzpomínky. Hneď jsem dostala chuť ji přečíst znovu, krásná knížka. 33 je i můj případ, ale já jsem obvykle na to množství knih, které si půjčuji, připravená. Mám extra veliký baťoh, díky kterému jsem nepřehlédnutelná :D

  • tuhle řetězovku taky zrovna dělám :). Jinak než světlejší pozadí by to chtělo něším zvíraznit. obrázek a tak. černou a do toho něco .)

  • Hezký.:)
    Tu bichli Dublin znám a dokonce jsem ji přečetla.^^ Ještě by to chtělo sehnat druhý díl. Jenže ten se u nás v knihovně nějak nevede.:/
    Jinak můžu tenhle řetězák taky zneužít pro vlastní účely?^^

  • Naru: tohle zvážím, ale asi budu vypadat hodně podezřele, když do knihovny přitáhnu prázdnou sportovní tašky na sto litrů..?:DD

    Fanta: experiment se vzhledem, tak doufám že jsem to nepokazila víc :D

    Ely: že váháš!:) určitě vesele zneužívej, zrovna tenhle řetězák pročítám docela ráda a uvažuju při něm, kdože pořád tvrdí, že lidi málo čtou..xD

  • Myslíš? No, máš asi pravdu. Ale ať si tam vezmu cokoliv, stejně mě nemine ten zvláštní pohled, když na stůl postavím 15 knížek, co si chci půjčit.

  • 15? Mein Gott, to bych nedělal nic jiného (než četl) :D Teď jsem navíc od knihovny dobrovolně tři měsíce abstinoval, aby se dostalo i na knížky, co mám koupené. Ještě že komiksy se čtou rychle :)

  • Dee: Super.^^ Hned jdu na to. ;)

    15? To je běžný počet. U nás v knihovně už si na to docela zvykli, že jim tam vždycky na ten pult naskládám celou horu a ve výpůjčním listě mám téměř neustále když sečtu všechna tři oddělení kolem 20 knih.^^ Hmm..když tak koukám na ten papír, tak momentální číslo činí dokonce 26.XD Měla bych si jít číst.^^

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *