Obláček štítků

I česká děcka znají příběh o Merlinovi a Morganě, o králi Artušovi a rytířích Kulatého stolu a o Jezerní paní a meči Excalibur, leckdy možná ještě líp než české pověsti. Britské legendy holt mají něco do sebe. Propočítáno, sečteno a podtrženo, Merlin je Osobnost se zaslouženým velkým počátečním písmenkem, která zasahovala v příbězích na celých ostrovech a chronologicky vzato se objevovala tak často, že musela žít přinejmenším stovku let. Jednoho musí časem napadnout, odkud vlastně pocházel, jak se dostal ke královskému dvoru, nebo jestli nosil neodmyslitelný vous už v pubertě.
Odpovědi na všechny podobné všetečné otázky se snaží předložit nejnovější zpracování tohoto velkolepého příběhu. Navzdory všem existujícím verzím si ovšem razí svou vlastní cestu…

Merlin

Na hrad Kamelot přichází mladý, dobrosrdečný, nicméně otrhaný a neohrabaný venkovský chuďas s odstávajícíma ušima, v ranci pár švestek a před očima vidina vytoužené práce. Jmenuje se Merlin. Hned při příchodu ho čeká nemilý pohled na popravu domnělého čaroděje. Merlinovi nezbývá než suše polknout, tvářit se jakoby nic a rychle zapadnout jako pomocník dvorního lékáře Gaiuse. Král Uther Pendragon totiž nemá magii nijak v lásce a velmi urputně pronásleduje všechny, kdo s ní mají něco společného. Gaius ovšem velmi záhy zjistí, že Merlin má magické nadání, kterému se ovšem nikdy nedostalo řádného cvičení, a tak svému mladému svěřenci dopřeje mimo rámec jeho povinností trochu toho času ke studiu knih, přičemž Merlin musí své schopnosti přede všemi úzkostlivě tajit – přinejmenším do doby, než na trůn usedne Utherův syn, princ Artuš…

První, co každého po chvíli sledování trkne, je jistá podobnost se seriálem Smallville. Obě série mají mnoho společného: krom toho, že Merlin (Colin Morgan) vypadá trochu jako Clark Kent (zvlášť když se snaží vykouzlit roztomilý úsměv) musí skrývat své schopnosti, ale přitom je hojně a často používá (například při úklidu) a pokaždé si tak zavaří na další pořádný malér. V seriálu se objevují snad všechny postavy, které hrají v budoucnu onu velkou roli, a všechny jsou samozřejmě přibližně ve stejné věkové kategorii, což poskytuje dost prostoru na to, aby tvůrci mohli spárovat kdekoho a pak je od sebe zase oddělit. Zkrátka, nic není pevně dané a dopředu byste jen těžko odhadli, kdo s kým nakonec – jak praví legenda – skončí. I to se dá skousnout vzhledem k tomu, že veškeré hlavní obsazení má nepopsatelné charisma, ať už mluvíme o maličko arogantním Artušovi (Bradley James), rozporuplném Utherovi (Anthony Head), krásné Morganě (Katie McGrath), či intrikánské čarodějce Nimue (Michelle Ryan).

Přenesme se k tomu zajímavějšímu, co seriál nabízí, a to k akci. Jde samozřejmě především o hrdinský fantasy seriál, takže nechybí bájné potvory, zlí čarodějové usilující o Arturův i Merlinův život a spousta rytířských turnajů. Čest, sláva, bohatství, a na druhé straně přátelství, důvěra, vtip a odvaha, to všechno se má v dobrém seriálu vyskytovat, aby si každý našel „to své“, a Merlin to má. Celou sérii navíc provází ještě jeden úchvatný charakter, totiž drak, kterého navíc namluvil John Hurt, což je samo o sobě zárukou, že ho budete zbožňovat (určitě se vám vybaví i film Dračí srdce). Příběhy náramně doplňuje i hudební stránka celé věci a navíc se natáčelo v přitažlivém prostředí Francie a Walesu, který má mimochodem ve znaku rudého draka.

Britský seriál vysílaný od září 2008 stanicí BBC One se díky svému úspěchu dočkal zatím tří řad, čtvrtá a pátá se chystá; souběžně zatím pro ukojení hladových fanoušků běží seriál Camelot.

(Článek byl publikován na konci roku 2010 v Dračích listech č. 17, současná verze je lehce aktualizovaná, co se týče vydávání nových řad.)

2 komentáře u Merlin

  • No, zkusila jsem se na to podívat a nevypadá to špatně. Jen ten hrozný český dabing. Brr. Honem musím najít originál.

  • Naru: s dabingem jsem ještě neměla tu čest, tuším že merlin běží na axn sci-fi nebo něčem podobném…? každopádně, anglicky a s obvykle velmi dobrými českými titulky z ulozto bohatě dostačující..:) já na 99,9 % všeho kouknu v originálním znění a o tom českém si už ani neudržuju přehled, tak to často zapomínám zmínit, jak to beru za samozřejmé :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *