Obláček štítků

Japonský snímek (překládaný jako „Dívka, která proskočila časem“) z roku 2006 získal cenu Nejlepší animovaný film roku 2007 a k tomu několik dalších cen. Musím říct, že právem. Nečekala jsem, že kombinovace romance (v dobré, stravitelné míře) a sci-fi se dá tak jemnocitně skloubit. Jakkoli skepticky čekáte, že se před vaším kritickým pohledem Toki wo kakeru shoujo ztrapní, asi budete zklamaní tím, jak nadšený to zanechá dojem. Japonští filmaři dovedou právě díky odcizenosti západní tvorbě často mile překvapit, a u Toki wo kakeru shoujo se jim to vyvedlo snad ve všech oblastech: animace, scénář, dabing, hudba, prostředí.

Makoto je obyčejná, sportovně založená lehkovážná holka, která ráda tráví čas se dvěma kamarády. Po drobné nehodě v laboratoři zjistí, že se dokáže vracet v čase… No není to bezvadný způsob, jak změnit spoustu smolných věcí? Jenže všechno samozřejmě zpacká ještě víc sama Makoto…

Ačkoli to nezní moc akčně, divák zadržuje valnou část filmu nevědomky dech. Film dokáže pobavit, dojmout až rozbrečet, protože se dokáže silně opřít o význam přátelství. Typická japonská výrazovost se neobjevuje tak často, aby byla příliš rušivá pro evropského diváka, ale zároveň dokáže realistická animace neuvěřtielně vtáhnout do děje. Scénář nikde navázne, navzdory dojmy, že pokud Makoto skáče do minulosti a rozhovory se opakují, musí to být přece strašlivě nudné — právě naopak, Makotiny pokusy zvrátit minulost podle svého přání působí spíš směšně, protože zabrání-li jedné nehodě, stane se jiná. Zkrátka typický paradox cestování v čase.
Skvělému dojmu nahrává i velice vyvedené propůjčení hlasů (alespoň to japonské) a krásné prostředí typického japonského města na kopci. Divák nemá problém udržet si přehled, vedle dvou hlavních postav se najde pár více či méně vedlejších, u kterých vás přeslechnutí jména úplně nevykolejí. Narozdíl od jistých snímků (např. Zdrojový kód) se tu tvůrci nezamotali a cestování v čase dává ve všech detailech smysl.
Jediné, nač Japonci opravdu talent nemají, je vymýšlení názvů (vzpomeňme například na Cestu do fantazie, která se raději překládá z angličtiny).

Toki wo kakeru shoujo

2 komentáře u Toki wo kakeru shoujo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *