Obláček štítků

Zkuste si představit, že lidstvo spolu s nálezem kovu zvaného železo nevědomky způsobilo soumrak rasy mnohem starší, než si kdo dovede představit. Tato rasa s obrovskou mocí, která se nechávala zvát bohové, byla nucena se stáhnout: mladší generace se vmísily mezi obyčejné lidi a většina starších se uchýlila do stínů, proklínala člověka a kula pikle, jak nastolit chaos a tak opět ovládnout svět. Jediná věc na světě umožňovala dosáhnout tohoto stavu – Kniha mága Abraháma neboli Kodex, návod, jenž mimo jiné popisuje proměnu kovů v ryzí zlato výrobu elixíru mládí.
Právě k tomuto Kodexu se zhruba ve čtrnáctém století náhodou dostal Nikolas Flamel, z něhož se záhy stal slavný alchymista. Zemřel roku 1418… údajně.

V současnosti vlastní jistý Nick Fleming malé knihkupectví v San Franciscu, zatímco jeho žena Perenela vede kavárnu hned naproti. I dvojčata Josh a Sofie spatřila výhodu v tom, že by si při práci zůstala nablízku, a tak je manželé Flemingovi zaměstnají.   Život dvojčat ovšem nenávratně změní příjezd kumpánů dalšího jistého alchymisty, který také objevil tajemství věčného života a nyní – po dlouhém pátrání – by rád získal i Kodex pana Fleminga alias Flamela…

(Nejprve bych ohledně následujících řádků ráda podotkla, že ať už vyzní jakkoli (kriticky?), Alchymista si mě získal. Jen je nezbytné ho kvůli recenzování i řádně rozpitvat.)
Tohle dětsky zabalené dílko by se mohlo líbit milovníkům akce a rychlého sledu událostí, čtenářům fantasy odehrávající se v moderním světě, ale i těm, kteří nedopustí na mytologii. Michael Scott totiž vytáhl bohy z Egypta, Řecka, Ostrovů i Skandinávie a vsadil je do doby internetové, což s nimi provedlo nevídané věci. Ještě nikdy mě nenapadlo, že by se bohyně smrti mohla stát závislou na on-line hrách… A s dobou šli i Flamel a druhý alchymista jménem… Dee! Tak, tak, jedinou špatnou zprávou (pro mě) je, že doktor Dee je tentokrát tak trochu za hajzla mimořádného ražení. Střety Flamela a Deea doprovázejí kouzelné popisy alchymistických úskoků, ukázky jejich prohnanosti a dokonce vůně a pachy (a to ve velkém), takže scénu si lze téměř živě představit, což (velmi kladně, v mém případě) ovlivňuje výsledný dojem, nemýlím-li se..=)
Bohové nebudou pro zběhlejší žádná novinka a každý, kdo si kdy přečetl něco o alchymii, se by mohl v některých pasážích začít nudit, nicméně ve třinácti bych byla pevně přesvědčená o tom, že Alchymista je bestsellerem, kterému se hned tak něco nevyrovná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *