Obláček štítků

Kolik z vás schválně vyhlíželo v jedenácti svůj dopis z Bradavic? Minul vás a jste přesvědčeni, že se museli tam nahoře splést? Proč si to nevyhradit roleplayem?;D Dnes máme na seznamu Felix Felicis, kde zanedlouho začne druhý školní rok od počátku hry. Ještě pořád je chvilka času pořídit si lístek na Bradavický expres a vyrazit do 70. let, do doby Pobertů…
Felix Felicis si sice zakládá na originálních postavách, ale to určitě neznamená míň zábavy. Ze školního kumbálu jsme vylovili zakladatelku hru, jednoho studentíka a novopečeného prváka, který bude teprve zařazen do jedné ze čtyř známých kolejí. Co nám pověděli, jaké dojmy ze hry mají a proč se uchytili zrovna u „tekutého štěstí“, se dočtete v následujících řádcích…

Felix Felicis

Jako první zpovídáme právě iniciativní zakladatelku, kterou ve hře potkáte jako slečnu Marjorii Appleby z Mrzimoru, která začne letos učit předmět létání (na koštěti, samozřejmě). Logicky se snažím co nejvíc nakouknout pod pokličku tvůrců, ale uvidíme, co všechno Mary prozradí bez výčitek.

Co tě přivedlo k tomu založit RPG s tématikou Harryho Pottera, když takových online Bradavic existují už spousty? A proč zrovna 70. léta?
Primárně mě k nápadu založit Felix samozřejmě přivedla moje nostalgická láska ke světu Harryho Pottera. Chtěla jsem si po dlouhé době opět zahrát na nějakém RPG webu s touto tématikou, ale odradil mě model zavedený na většině podobných stránek – chatová komunikace a především povinné úkoly, na které jakožto pracující studentka VŠ nemám čas ani chuť. Zjistila jsem, že v této sféře chybí nějaká „odpočinková“ potterovka – a tak se zrodil nápad založit Felix Felicis. Co se týče 70. let, chtěli jsme se zbytkem vedení zasadit děj do doby, která je hráčům známá jak z Harryho Pottera, tak z reálného světa, ale stále ponechává relativně volnou ruku při vymýšlení hlavní dějové linie.

Čím ještě se lišíte od zbývajících online kouzelnických škol, přesněji řečeno – proč by potenciální hráči měli zamířit zrovna na Felix Felicis? Můžeš nám shrnout to nejzajímavější, co tam najdou?
V první řadě bych ještě ráda podotkla, že v žádném případě nechceme představovat konkurenci jiným online kouzelnickým školám. Felix Felicis má velice odlišný systém, funguje čistě na bázi RPG, nikoliv na úkolech a soutěžích, což může některé hráče přitáhnout, ale jiné odradit. Veškeré hodiny jsou nepovinné, ale většina hráčů je navštěvuje, protože je na nich možné vylepšit schopnosti postavy a získat body pro svou kolej. Hraje se formou fóra, nikoliv real-time chatu či herní knihy – herní příspěvky jsou delší a obsažnější, FF je tedy spíš pro hráče, kteří nemají čas sedět u hry v jednom kuse a také rádi píší. Další výrazný rozdíl spočívá v tom, že noví hráči se mohou dodatečně zaregistrovat i v průběhu školního roku, nikoliv výlučně o prázdninách; samozřejmě ale doporučujeme spíše počkat, protože si tak hráč může odehrát nakupování hůlky, seznamování s dalšími předškoláky a slavnostní zařazování.

Máš nějaké doporučení, co se týče věkové kategorie hráčů? Zmínila jsi, že jsi na vysoké škole, máš ponětí o tom, jak mladí (nebo staří) hráči na FF hrají?
Felix Felicis se odehrává v době první kouzelnické války, tedy v čase, jehož symbolem je teror a násilí, což se samozřejmě mnohdy přímo dotýká i hry samotné. Proto bych pravděpodobně doporučila FF spíše hráčům od patnácti let výše. Uvítáme však hráče jakéhokoliv věku; v současnosti se věkový průměr na fóru pohybuje zhruba kolem třinácti až dvaceti pěti let. Je na zvážení každého, zda se na hraní v atmosféře příběhu Felix Felicis cítí.

Prozradíš nebo aspoň naznačíš, jak Moudrý klobouk vybírá, kdo přijde do které koleje? A jakou hůlku kdo koupí u pana Ollivandera?
Neprozradím, zařazování do kolejí je přísně tajný proces… ;) Částečně se samozřejmě snažíme řídit charaktery jednotlivých postav, ale ne vždy je to možné, zejména pokud jsou počty studentů v kolejích nevyrovnané. Nemá tedy cenu si stylizovat postavu do konkrétní koleje – ty jsou totiž stejně takové, jaké si je tvoří jejich členové.
Co se hůlek týče, ty jsou vybírány zcela náhodně (i když je fakt, že křehké plaché dívce málokdy dorazí poštou hůlka s blánou z dračího srdce).

Na rozdíl od ostatních online Bradavic jsi nezavedla žádné měšce a sbírání galeonů nebo jiných artefaktů, kupování zvířat… Zato jsi přinesla například házení kostkou. Osvědčily se vám všechny tyhle odlišné nápady, nebo se chystáte něco změnit?
Zatím můžu říct, že se snad vše osvědčilo. Je fakt, že princip sesílání kouzel a hraní famfrpálu pomocí kostek je ze začátku možná trochu náročnější na pochopení, ale tento systém zajišťuje objektivitu a dynamičnost hry, což vylučuje možnou neférovost vůči konkrétním hráčům. Samozřejmě na spoustu mušek a drobností docházíme teprve po jejich uvedení do praxe, takže se během fungování hry čas od času různé věci mění a upravují k lepšímu.
Závěrem bych ti ráda poděkovala za příjemný rozhovor a zároveň bych ráda poděkovala všem hráčům Felix Felicis, bez kterých by na našem fóru nepanovala tak přátelská a otevřená atmosféra. Doufám, že mezi sebe brzy přivítáme (snad i díky tomuto rozhovoru) další nové tváře ;)

Felix Felicis

Další je na řadě Uru Shirley, naprostý nováček, který už má hotovou registraci, pořízenou hůlku a už jí jen zbývá nastoupit do vlaku, aby zjistila, co ji vlastně na Felix Felicis čeká…

Kdo nebo co tě přivedlo na Felix Felicis? Proč ses rozhodla registrovat?
Mě přivedla Ylia (jiná hráčka, pozn.). Původně jsem chtěla na HOCZ, ale probírala jsem to s Ylčou a ta mě okamžitě táhla na FF a mě bylo maličko sympatičtější :D Bylo to v době, co jsem se rozhodla napravit svou nevzdělanost a přečetla jsem Harryho Pottera, který mě navzdory počáteční skepsi uchvátil už po prvních několika kapitolách… Tak jsem si to prostě nemohla nevyzkoušet :3

Co od Felix Felicis vlastně očekáváš?
Především požitek ze hry, jako u každého RPG, které mi zatím stálo za to, abych si kvůli němu lámala hlavu s postavou :D A taky třeba nové přátele z řad ostatních hráčů, jako takový „vedlejší efekt“ :3

Víš, do které koleje by ses chtělo dostat? Kdyby to nakonec nebyla ona, byl by to pro tebe důvod přestat hrát?
Láká mě Nebelvír a Mrzimor a myslím, že i moje postava do nich celkem pasuje :) A jestli bych přestala hrát, kdyby se tam Uru nedostala… No, asi ne xD Záleží taky, jestli by to byl Havraspár nebo Zmijozel. S Havraspárem bych se smířila snadno, Zmijozel mi nikdy nebyl a nebude sympatický, ale asi bych to nějak skousla :)

Felix Felicis

Uru jsem dlouho netrápila, ještě si o všem jistě udělá obrázek, ale ke složení puzzlí určitě přispěje i miniinterview s Erasmem Andersenem, havraspárským primusem a studentem nyní sedmého ročníku. Překvapivě ho hraje dívka a protože se s tím nijak netají, následující rozhovor se odehrál v ženském rodě, což je občas trochu zmatečné, ale z jejích odpovědí je jistě jasné, že i taková nezvyklost by mohla stát za zkoušku.

Jak ses dostala k Felixovi, co tě přimělo začít hrát? Jinými slovy, co tě na tom nejvíc baví?
K Felixovi jsem se dostala tuším přes reklamu na jiném fóru. Co mě přimělo hrát? To je jednoduché – mám ráda Harryho Pottera a několik rpg na tohle téma už jsem hrála, jenže všude po hráčích chtěli, aby plnili úkoly, povinně navštěvovali hodiny a navíc to bylo formou chatu. FF tohle odbouralo, což mi naprosto vyhovuje – můžu se potrápit na nějaké hodině, když chci, ale zcela dobrovolně a záleží jen na mě, jak moc se budu chtít zapojit, abych zlepšila schopnosti své postavy. Navíc se tam člověk nemusí nutně registrovat za prváka, ale může se zapojit jako již starší student nebo rovnou profesor. Nejvíc mě samozřejmě baví samotná hra, při které se moje postava rozvíjí (často nečekanými směry xD).

Jako dívka hraješ za mužskou postavu. Už ses setkala s nějakými protichůdnými názory? Proč vlastně hraješ za kluka?
Felix Felicis není jediné rpg, kde hraju za mužskou postavu a zatím nikde jsem se nesetkala s vyloženě protichůdnými názory. Někomu se to možná zdá divné, ale pro mě je to zábava. Beru rpg jako něco, co mi umožňuje „zažít“ něco, co v reálu zažít nemůžu, takže proč toho nevyužít a nezkusit si zahrát za mužského? Je to taková… zábavná změna. Jen se člověk při hře musí trošku zamýšlet, aby nepsal vyloženě hlouposti a nedával své postavě moc ženské myšlení. Zrovna u Erasma se to dá ale zamaskovat jeho potrefeností.

Pokud správně počítám, ty teď nastupuješ do sedmého ročníku a bude z tebe primus. Můžeš nám osvětlit, jak vnímáš rozdíl mezi tím, že se někdo registruje jako už dospělá postava a ne prvák? Vidíš v tom nějaké velké výhody nebo naopak nevýhody? Co bys řekla někomu, kdo se teprve rozmýšlí, ale není si jistý, že zvládne hrát jedenáctileté dítě?
Vidím výhodu především v tom, že se člověk může registrovat buď jako prvák, nebo jako starší student, což na chatových rpg zpravidla není umožněno. Prváci mají jednoznačnou výhodu v tom, že se jich v jednom ročníku nacházi několik, takže mají své vrstevníky, se kterými se mohou přátelit nebo nenávidět, kdežto já jsem v sedmáku chudinka sama, takže se Erasmus musí paktovat buď s profesory, nebo s malými prcky. Navíc záleží na tom, s čím do hry vstupujete. Pokud se chcete v Bradavicích jako student ohřát co nejdéle a zahrát si každé naučené kouzlo, herně se probojovat do kolejního famfprálového družstva a všechno se svou postavou zkrátka „zažít“, je nejlepší zvolit první ročník. Jestliže zvolíte registraci za staršího studenta, prostě mu napíšete, že umí tohle a ono, ale už to s ním nezahrajete. Výhody profesorů zatím ještě moc okomentovat nemůžu, protože tam se teprve dopracuji (snad). A co bych řekla někomu, kdo si není jistý, zda zvládne uhrát jedenáctileté dítě? Jsou tu dvě možnosti. Zkusit to a pokud to nepůjde, pokusit se o jinou postavu. Anebo zvolit nějaký kompromis – ne úplně dospěláka, ale zároveň ne jedenáctiletého prcka. Myslím, že v tomhle směru admini vyjdou vstříc.

Můžeš nám říct své názory na jednotlivé koleje?
Nejdřív obecně – zatímco na online Bradavicích jsou hráči většinou rozřazováni systémem, takže se vůbec nepřihlíží na charakter jejich postavy, na Felixu se adminky snaží, aby postavy skončily v „té správné koleji“. Takže pokud si napíšete postavu, která bude ledový psí čumák a ještě ke všemu z rodiny čistokrevných kouzelníků se sáhodlouhým rodokmenem, pravděpodobně se dostane do Zmijozelu. Jasně, občas to nevyjde, ale s tím se nedá nic dělat. Kdyby se adminky ptaly, kdo chce do jaké koleje, nebylo by to takové vzrůšo Myslím ale, že tohle rozřazování má svoje plusy. Rozhodně kvůli kolejím neodpadne takové množství hráčů, jako na online rpg. A když teď vezmu popořadě jednotlivé koleje – je to vesměs tak, jak to napsala J.K. Rowlingová. V Nebelvíru jsou ti stateční, v Mrzimoru ti přátelští, v Havraspáru chytří a potrefení a ve Zmijozelu ctižádostiví a studení čumáci. I když i tady se samozřejmě vyskytují výjimky. Každopádně určitě má každá kolej svoje pozitiva i negativa a ať už se nakonec dostanete kamkoliv, bude se vám tam líbit.

Oproti jiným letitějším online Bradavicím Felix Felicis teprve nabírá své hráče. Jak se hraje v takovém menším počtu?
Ta hra je velmi dobrá. Sice několik hráčů od spuštění fóra odpadlo, ale přesto to tam poměrně dost žije a ti zbylí aktivně píšou a zapojují se do hry, takže se člověk nenudí. A akce, jako například MS ve famfrpálu, hru rozproudí, kdyby náhodou začínala upadat (což se ale zatím nestalo, pokud vím). Navíc je v těchhle herních Bradavicích i mimo ně dost podnětů, na které může postava reagovat (i když jsou to třeba jen šílené sovy), a hra proto není nudná nebo zdlouhavá.

Prozradíš, co máš v plánu udělat v budoucnu se svou postavou, až projde sedmým ročníkem?
Upřímně, ještě si v tomhle směru nejsem jistá. Určitě ho chci nechat ještě nějakou tu chvíli v Bradavicích, aby si zkusil profesorovat, a pak se uvidí. Pak možná bude svou potrefeností děsit prváčky v Londýně Kecám. Vlastně bych ho, vzhledem k jeho schopnostem v oblasti létání, chtěla protlačit kamsi do famfrpálového světa, ale to se uvidí.

Je něco, co bys na Felix Felicis chtěla změnit, co by podle tebe chtělo vylepšit nebo tomu věnovat větší pozornost? Nějaký vzkaz adminům hry?:)
Možná by to chtělo čas od času zapojit Vypravěče do hry a zpestřit všední školní den, ale i bez něj je to bezva. Každopádně nějaký questík protínající hru by nebyl k zahození, i když chápu, že zatím bylo celkem málo hráčů. A třeba admin team už něco chystá, merlinví. Jinak je to všechno fajn, všechno klape, jak má. A co bych vzkázala adminům? Je to boží, jste boží, jen tak dál!

Felix Felicis

1 komentář u Felix Felicis – methamphetamine for wizards

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *