Obláček štítků

Jak to vypadá, když se předělává starý seriál pro děti z roku 1985? V případě Thundercats překvapivě dobře. Pokud spadáte do stejné věkové skupiny jako já, pravděpodobně si ještě pamatujete, jak seriál běžel ráno v televizi. Nové verzi se propůjčili japonští animátoři. Jak moc se Hromkočky změnily a jestli vůbec k dobrému, to si hned rozebereme.

V první řadě je víc než nutné si připomenout, že Thundercats mají být seriálem pro děti, ničím víc. Líbivější kresba, která se odklonila od té americké, nenahradí fakt, že dějově se jedná čistě o něco, nač se člověk podívá jen z dlouhé chvíle a ne z přesvědčení, že to bude úžasně originální novinka.
Připomeňme si, jak vypadal původní seriál. Kresba téměř komiksová, velmi podobná něčemu, co tvořil Ralph Bakshi (Píseň ledu a ohně – pokud také neholdujete béčkově vypadajícím fantasy, nedívejte se na to). Naprosto bombová znělka, písklata byla víc než ochotná vstát, aby si televizi zapnula. Morálně významné vzory hlavních hrdinů a zápletka nikdy ne složitější, než jakou najdete u podobných kalibrů (Želvy ninja aj.), což znamená, že celý děj se točí okolo jediného velkého nepřítele a je na první pohled jasné, kdo je hodný a kdo zlý. Zkrátka seriál určený primárně pro děti.

Co zůstalo stejné? V zásadě právě tahle kostra. Máme tady národ kočičích humanoidů (u některých lidí si hned odvodíte, že už jako malí měli rádi „neko“ rysy) versus zlé ostatní pronárody, v jejichž čele stojí škaredá mumie oblečená ve špinavých obvazech, protože i nejbohatší krutovládce si zkrátka musí udržet jistou image. V novější verze tvoří veškeré ostatní osazenstvo vyjma pár zanedbatelných komoňů chodící ještěrky. Zatímco kočky si žijí v blahobytu a takřka netuší, co se děje za zdmi jejich města, ještěroidi se mezitím vyšplhli ze středověké fantasy úrovně na level sci-fi nádechu, jinak řečeno proti kočičkám s meči najednou stojí laserové palné zbraně a obří roboti.
Je celkem jasné, jak město kočičích lidí dopadne.
Tímto nám vzniká prototyp hlavního hrdiny ve vyhnanství. Zatímco se bude řešit otázka přátelství, věrnosti a podobných nepostradatelných dětských vzorů, je třeba nalézt knihu, která by měla všechny průšvihy vyžehlit, dosadit na trůn právoplatného Hromkocoura a tak dále.

Thundercats je seriál zábavný. Barevný. Plný efektů s docela pěknou animací, která umí být v patřičných chvílích působivá. Hudebně k pomazlení. S pěkným vrnivým dabingem. A upřímně, kresba je mi (aspoň coby holce) mnohem sympatičtější než u původního seriálu, včetně těch dávných, úchylných oblečků. Díky povšimnutelnému vzhledu všech bytostí na mě dokonce ani takzvané skupiny „záporáci“ nebo „vesničané“ nepůsobí jako jednolitý, nezajímavý dav. Osobně jsem se tak trochu zažrala do pozorování všech těch možností vizáže. Ale hlavně je to seriál, opakuji, seriál pro děti. Při hodnocení se občas vyplatí na tohle myslet, než začne někdo tvrdit, jak je tu stupidní. Samozřejmě, že to je stupidní. Ale to nevylučuje koukatelnost.
Netuším, jestli z toho také bude těch 130 dílů a na všechny se nejspíš opravdu nepodívám, ale osobně bych Thundercats 2011 rozhodně zařadila mezi letošní nejzajímavější pecky.

1 komentář u Hromkočky | Thundercats 2011

  • Ja som túto novú verziu Hrommačiek/Thundercast začala pozerať minulý rok a to som ani nevedela, že už spravili aj novú verziu.:D
    Musím povedať, že Japonské animované štúdio Studio 4°C urobilo skvelú prácu nielen na návrhov postav, ale aj samotný príbeh je viac zaujímavý než to bolo v starej verzie. Starú verziu som len trochu pozerala, ale ako nechcem Rankin / Bass uraziť, ale ich štýl animácie bol divný a príbeh ma moc neoslovil. To vidím vo svojich (nie úplne) umeleckom cítení.:/
    Novú verziu mám rada a dúfam, že sa im podarí prvú sériu dokončiť, aby som si zvyšok mohla dopozrieť.:D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *