Obláček štítků

Jak by dopadly napoleonské války, kdyby se vzduchem pohybovaly vzdušné síly a Francie se nemusela třást před britským námořnictvem jako ratlík? Hloupá otázka, když první letadla se vznesla až na začátku 20. století. Přesto…
Sága zvláštní směsi fantasy a historie se dá zkráceně označit za žánr „alternativní historie“. Naomi Noviková dosadila do počátků 19. století draky a právě tím udělala ze své (stále vycházející) série jedinečný kousek v poličce moderních románů. Skvostný jazyk, promyšlené koncepty fikce a fakt a nápadité zápletky předurčují knihu mnohem širšímu okruhu čtenářstva, než jsou usoplení teenageři s nosem zabořeným do upířích sérií, ale ani ti nepřijdou zkrátka: je téměř fascinující, jak brilantně vyniknou při podobné četbě v dějepisných hodinách (ověřeno).

Temeraire

Drak Jeho Veličenstva
Nefritový trůn
Dračí pomsta
Říše slonoviny
Victory of Eagles
Tongues of Serpents
Crucible of Gold

Anglie je opět v jedné z mnoha válek s Francií, konkrétně v té vleklé, napoleonské. Kapitán Will Laurence patří k námořnictvu a poměrně úspěšně brání na Reliantu lamanšský průplav proti Bonapartově invazi. Jeho nadějná kariéra se ovšem ocitne v troskách ve chvíli, kdy ukořistí z jedné z francouzských lodí dračí vejce, které si pospíšilo s líhnutím a za svého páníčka si zvolilo právě Laurence.
Kapitán tedy navzdory nevoli svých rodičů přestupuje k letectvu, organizaci, která chová k námořnictvu ošklivé předsudky, což však platí i naopak a Laurence má jediné štěstí, že nepatří mezi lidi, kteří by na svých předsudcích trvali nějak dlouho, jakmile hrozí, že se znelíbí hořlavinotvorné cessně svého kolegy. Krom toho je jeho nechutně rychle rostoucí drak Temeraire (shoda jmen s bitevní lodí není náhodná) stejně tak složitá osobnost jako kterýkoli člověk, což je při boji trochu ošemetné, protože když vám potopí loď, je to přece jen něco jiného.
Celá záležitost se ještě komplikuje zjištění, že Temeraire je velmi vzácný druh; odesílatelé z Číny opravdu nejsou potěšeni, že se dostal do rukou obyčejného důstojníka. Jenže co se stalo, to už se neodestane: Temeraire má Laurence rád a stihl se spřátelit s celou letkou hrající variantami chrličů, kyselinometníků i poslíčků.

Temeraire

Tohle patří k ozvláštnění celé série. Zatímco ve většině fantasy je drak prostě obluda chrlící oheň, Temeraire se blíží onomu pojetí, jaké použila například i J. K. Rowlingová, totiž že draci mají své vlastní druhy různého výskytu, váhy a velikosti, náročnosti na péči atp., zkrátka živoucí dopravní prostředek s duší i srdcem.
Další dynamickou stránkou je cestování. Pokud jste čekali bitvy nad pevninou i mořem, dočkáte se, ale série zdaleka není jen o tom. V průběhu ságy zavítají Laurence i Temeraire do všech koutů světa, od Číny až do Afriky, a všude žasnou nad tím, jak se přístup k drakům liší. Rozdíly kultur poskytují každému dílu jistou dávku nevázané fantasie svázané s reálnými podklady tehdejších britských kolonií.
Přehršel postav je příjemně „živá“ a přeskakují mezi nimi jiskřičky připomínající skutečné vztahy. Nevzpomenu si na žádnou postavu, která by se mi zdála plochá jako ze šablonky, a totéž platí u dračí letky, kterou váže i skrze hierarchickou pyramidu přátelství.
Děj málokde vázne, Noviková by dovedla popsat i obyčejný piknik tak poutavě, že vás to strhne. K tomu přispívá její vytříbený jazýček a cit pro detaily. S připočtením nápadů je Temeraire přímo literární lahůdka, kterou můžu bez rozpaků doporučit.


2 komentáře u Naomi Novik: Temeraire

  • Hm, to vypadá zajímavě :) Alternativní historie, cestování a draci. Pravda, u těch jsem spíš zvyklý na ty zeměplošské „časované bomby“ nebo na klasické kouzelné inteligentní z D’n’Dčka, kteří na sebe berou humanoidní podobu a vyskytují se ve všech variantách přesvědčení :)

  • Tahle kniha…tedy spíše knihy…jsou naprosto dokonale napsané.Doporučuji všem, a to i těm, kteří nemají rádi historickou literaturu.Navíc Naomi Noviková popisuje opravdu nádherný a dojemný příběh o vztahu draka a jeho jezdce…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *