Obláček štítků
Studie v šarlatové
V roce 2010 vznikla nejen ona filmová adaptace, u který Dee jásala i nad mírně kravlým dějem. Tudíž jsem moc ráda, že ČT uvedlo i seriál BBC (každý díl se sice označil jako film, ale řekněte mi, kterej film má dneska 90 minut… jo a jinak, BBC dělá seriály výborný, jestli je u nás začnou vysílat jak na běžícím pásu, proti bych rozhodně nebyla).

Nějak jsem se sekla u původního předpokladu (viz perex), nakonec se první díl jmenoval Studie v růžové. Mno jo, asi to nemůžu tolik vztahovat ke knížkám. BBC to pojala hodně originálně. Krom písma a častého prolínání oken, což je moc zajímavý a oživující prvek, který se mi zamlouval třeba u Secret of Kells (btw. ten dabing byl nakonec na zabití, opravdu), je asi první věc, které si všimnete, dosti moderní prostředí plné mobilních telefonů vyspělé technické úrovně, GPSek, Watson si vede blog etc. — a na druhou stranu jezdí po Londýně rozkošný staromódní auta a vedle e-mailů kvete dál oblast dopisová.
Sir A. C. Doyle byl úžasnej spisovatel a je znát, že jeho příběhy nemají takový problém uchytit se ani v moderní době, ačkoli u prologů v posledních knihách už dával jasně najevo, jak by se Holmese rád zbavil a že už mu přijde divné, když ho na ulici nadšeně poznávají staříci, kteří Sherlocka četli ještě jako malí kluci. Umění dedukce poráží na plné čáře všechny kriminálky založené na otiscích prstů a podobných vymoženostech, ať žije 19. století. Snad nikomu se ještě nepodařilo jakoukoli adaptací zničit image dvou hlavních hrdinů. Yaoistky mají spoustu příležitostí kvíkat jak u knih, tak u tohoto seriálu, který se tématu zas až tolik nevyhýbá, přestože ve většině zpracování dojde k té vtipné části, kdy se chce Watson ženit, zatímco Holmes z toho div nemá žaludeční vředy a zalézá rozmrzele fidlat na housle nebo střílí do zdi.
V případě Sherlocka toto zvláštní pojetí rozhodně nic nezkazilo, což potvrdil velký ohlas, a jako velká část jiných seriálů se i on dočká brzy další série. Aspoň je co dělat při čekání na Hobita, a rozhodně to není ztracený čas. :)

Sherlock

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *