Obláček štítků

Luc Besson má na účtu spoustu uznávaných filmů, nicméně v roce 2010 se mírně sekl. Pokud nemáte rádi francouzský humor, možná raději ani nečtěte dál. Většina Čechů má z oblasti francouzského komiksu v povědomí leda Asterixe a Obelixe. Luc Besson si vzal na paškál Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec.

Neuvěřitelná slátanina, jíž stála (nejspíš podplacena nebo přinucena) předlohou rozkošná série drobnějších archeologicko-mytických příběhů, obsahuje všechno, co tak od francouzského filmu čekáte: hlavní hrdinka kost, většina komických postav (především detektivů a mafiánů) karikaturně vykreslená v nejlepším duchu ponížení. Film převzal scény z komiksu, což je taky jinak dobře, ačkoli s dnešním divákem už asi pohled na ve vaně se ráchající Adélu asi moc nezamává.
Co je tedy problém? Besson vzal drtičku a všechna dobrodružství namlel do jednoho stominutového hraného filmu. Trailer se podbízí vystříhanými nejlepšími záběry a vyvolává dojem, že ten film bude trhák, ale ve skutečnosti to má s názvem Tajemství mumie společného minimum. Každý, kdo čekal francouzskou verzi Mumie (včetně mě), musel být děsně zklamaný. Typicky francouzský humor, kterým to jediná ústřední mumie jakž takž zachraňuje, vyvažuje na druhé straně pterodaktyl. Doteď nemám tušení, proč ho tam Besson vecpal. Paradoxně nejlepší část filmu je začátek, odehrávající se v jakémsi úvodu v Egyptě. Drtivá většina děje je pak zasazena do Paříže a prolínají ji minutky dojemných flashbacků Adélina života se sestrou, která je nevyléčitelně chorá a o jejíž vyléčení se Adéla právě snaží.

Tajemství mumie byl zkrátka průměr, který možná neměl v kinech co dělat, na druhou stranu já od Luca Bessona nemám nijak zvlášť v oblibě žádný film. Neměl u mě kam klesnout. Představitelka Adély byla hlavním tahounem celé záležitosti, ale stejně je tak na podobné úrovni jako Flynn Carsen ve srovnání s Indianou Jonesem. Taková elegantnější vintage Lara Croft.

Oproti filmu, komiksová předloha za pár minut hříšného čtení stojí. Ryze francouzská kresba dokresluje mnohem lépe Adélin lehce cynický charakter. Několik příběhů se souvisejícím obsahem se dá strávit mnohem líp, než jediný film, do kterého scénář napackal kdeco. Když smícháte všechna vaše oblíbená jídla, taky z toho nemusí být nutně něco chutného. Ve filmu se ta směska bije jako brokolice s čokoládou. Ačkoli, pokud opravdu zrovna není co jiného na práci, i na Tajemství mumie se dá podívat, přičemž buď vám ulpí v paměti zběsile šílený scénář, nebo vůbec nic.

Neobyčejná dobrodružství Adély Blanc-Sec

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *