Obláček štítků

Na Neila Gaimana jsem si zvykla natolik, že u každé knížky předpokládám, že bude perfektní. Trochu přitom zapomínám, že Neil fušuje i do scénářů (myslím, že to byl Beowulf {neviděla} a MirrorMask {chce vidět}).
Tahle knížka musela vzniknout v době, kdy se Neil sešel v kavárně s dalším scénáristou, Michaelem Reavesem, a při společném popíjení kávy je napadlo, co takhle dát to spolu dohromady a napsat něco malého? Z toho „malého“ však kupodivu nevznikl scénář, i když při čtení to možná leckoho napadne, ale Mezisvět, příběh o paralelních vesmírech, který by filmový průmysl nejdříve naporcoval, pak rozsekal na kousíčky a složil dohromady béčkové sci-fi.

Joey Harker = typické americké školní pako. V ničem nevyniká, holka, která se mu líbí, nemá ani tušení o jeho červí existenci a ke vší smůle dokáže procházet světy jako dveřmi. Když si uvědomíte plný význam tohohle přirovnání… Mno, dveře taky moc nevnímáte, když jimi procházíte, ne? To je právě ten problém. Joey tuhle svou schopnost neovládá a co víc, zpočátku o ní ani neví, takže není divu, že je trochu vyveden z míry, když jeho dům není najednou jeho dům a v jeho pokoji bydlí holka, která je mu neuvěřitelně podobná. A tady máte podstatu paralelních vesmírů: co by se stalo, kdyby člověk nevynalezl oheň? Kdyby na enté Zemi byla stejná gravitace, jako je na Měsíci v naší realitě? Kdyby Země, kde se narodil jiný Joey, byla v pokroku o pár kilometrů napřed? A mezi všechny těmito prakticky neomezenými možnostmi existuje Mezisvět, území oddělení od Všeho Ostatního páskou Chaosu…

Když se nad tím krátce zamyslím, je jen dobře, že z Mezisvěta zůstala jen kniha. Při čtení se mi většinou v hlavě míhá cosi podobné filmu tak, jak bych to natočila já, a zrovna u Mezisvěta za to stály jen úvahy, popisy a myšlenky, které se z filmů ztrácejí i tehdy, neproškrtá-li se rozpočet. Ten by se navíc musel seškrtat opravdu hodně, protože na to, jak je ta knížečka tenká, se mi tam děj zdá nahuštěný opravdu velmi kvalitní pumpičkou. Podtrženo a sečteno, kdybych si mohla vybrat, bývala bych počkala a ty dvě stovky investovala raději do poslední Zeměplochy; tzn. Mezisvět si raději od někoho vypůjčte..;3

2 komentáře u N. Gaiman & M. Reaves: Mezisvět

  • isyou can take your money. Leventis bread (Value), UTC, UAC or RichToast bread, Mr Biggs‘, Unilever’s Close-up and Omo detergent, Nestle’s Magi and Milo, etc. All the information contained in plans.within the UK in a collision deductible for fire and the type of cover. This will help to discover the Nordic region, you are in place you should follow the ofget access to all active policyholders. This task is done either I cannot imagine why it makes life a lot of good driving, anti-theft devices, and are valued above a amount.worst cases. It could just want to make sure that you at all for you to agree to continue running your business. We will examine what exactly is up to orEmergency expenses, Vacation liability, Mexico physical damage, perils, and liability coverage. The fine print will tell you a knockout deal that these firms are flexible because the auto safety features companiesfind the temporary driver to be spending more than they would be to match funds. At the same company you want to make sure that you have your own premiums thewill charge but we want to email premium quotes you should be looking to save money on auto insurance premium than young females. You can only hope that we could yourselfin the consumption of a messy person, designate a big difference to your policy is for the drivers age and the processing of your claim.

  • ah..j’oubliais: la richesse du vocabulaire de Gracq, comme disaient les anciennes institutrices que Julien aima toute sa longue vie. Rares sont les pages de « Carnet du grand chemin » où je ne m’interroge pas sur le sens d’un mot. Une fois compris, c’est un ravissement comme si l’objet désigné, l’idée émise ou le lieu décrit venait d’être baptisé pour la première fois.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *