Obláček štítků

Aby bylo jasno, zase jsem se nechala unést takovým tím typickým „nesuď knihu podle obalu“. A bylo to dobře. Obálky Světakraje mi byly povědomé už od chvíle, co začaly vycházet v České republice, ale bohužel, Dee je pitomec a podle Spiderwicků si odvozovala, že to sice může mít hezký obrázky, ale za čtení to stát nebude, natož aby za to vyhodila peníze.
Někdy před prázdninami jsem se stavila na návštěvě u jednoho podobného čtecího stroje jako já a při příležitosti, kdy mi pomalinku už mohla dotyčná (říkejme jí anonymně Šmudla, protože jí mám fakt ráda..XD) vrátit Powerse, ale ještě neměla ani jednoho přečtenýho, jsem se zoufale pustila po slídění v její knihovně, jak skončím ostatně skoro na každé návštěvě. Šmudla měla v poličce Jonathana Strange, údajně taky ještě neviděla ani první stránky, a spoustu Eriksonek, který pro změnu zase nechytily mě.
A pak mi pohled padl na Světakraj.
Ony už vyšly čtyři knížky (v současnosti je jich ubohých pět a jedna additional, tedy nejspíš ne zcela k hlavnímu příběhu, ale to si ověřím až časem)? zamrkala jsem bolestně a začalo mi cukat v malíčku.
„Vrať mi je někdy po prázdninách,“ pokrčí Šmudla rameny. Cukání v malíčku je čím dál naléhavější. No, nakonec mi jedna igelitka na kořist v její knihovně bohužel nestačila.

Po prázdninách byl špatný odhad. Nakonec to skončilo přibližně stylem jeden den, jeden díl. Zoufale málo. Dee úpí a kvílí a proklíná pomalé překladatele (Stewart napsal už tři navazující trilogie a nějaký ty dodatkový knížky, nedopočítám se přesně…), byť je zároveň vynáší do nebe, protože v případě Světakraje odvedli neuvěřitelně dobrou práci, klobouk dolů.
Teď bych mohla vysvětlit, proč se u knížky uvádí dva autoři, a trochu to srovnat s dynastií Spiderwicků. Ano, je to ten samý případ, jeden píše, druhý kreslí, ale nutno říct, že skoro na každou stránku, což je nakonec důvod, proč se jméno Alana Lee nedostala na přední stranu obálky Pána prstenů. Shame on him… (ale je to pašák).
Chris Riddell je v tomto případě ten bůh, který dovedl Stewartovu práci k naprosté dokonalosti, která je coby označení „dětská kniha“ neskutečně urážející, nebo jsem na tak nízké mentální úrovni. Tak úžasnou smršť dobrodružství, lysohlávek a steampunku jsem už dlouho nezažila…
Chcete vědět víc? Čtěte dál…

Světakraj, útes čnící do prázdna na samém konci světa (leda by něco bylo za útesem, ale to zatím nikdo neprozkoumal) a místo, kde balvany a hořící stromy létají, vám v celé jeho šílenosti představí první kniha, Hvozd. Pro lepší představu si vzpomeňte na Star Wars a spojte ho s nějakou jinou lesní fantasy. Elfové, lidé a skřeti? Blbost, Světakraj obývá tolik druhů, že tu skoro není místo pro pořádný rasismus.
Ani Snítek nepoznal až do svých třinácti, že jeho matka asi nebude lesní troll, protože on sám má o dost delší nohy než lesní trollové. Navíc se lesní trollové vždycky drželi Stezky. On byl vždy odlišný a jednoho dne ze Stezky sešel…
Rozpoutává se eskapáda dobrodružství za šíleného pochodu přes zdánlivě nekonečný Hvozd, při němž Snítek potkává neuvěřitelné bytosti, které mu navíc většinou usilují o život. Zabijáci, bručivědi, vikvikové, Hudrmanice, střežníci, masožravé duby a létající piráti, a to není ani den, co opustil Stezku. K tomu ho pronásleduje stín dávné kletby Šerolichotníka…

Ať už se to zpočátku zdá možné nebo ne, Snítek všechno přežije a přidává se ještě k horší cházce, totiž k Létajícím pirátům. Tím se pozornost dosavadního příběhu přesouvá z Hvozdu k Dolnímu městu a létajícímu městu Svatý Frax, kde si přesně opačně libují intriky a pletichy. Snítkovi ovšem přirostla k Srdci tak trochu dědičně Volná obloha. Někdy v době, kdy se sám stává kapitánem na létající lodi, autoři ukončují trilogii a proskočí zpátky časem k jiné postavě létajícího piráta. Tímhle stylem – vždy po jedné trilogii – sledují takřka celou „dynastii“.

Žvaní se o filmu, ale samozřejmě je to zase jen plácání nasucho (údajný release je psán25. 5. 2010, ha, ha), a protože konkrétnější informace se bohužel sehnat nedají, mám škaredé tušení, že jde o další film zametenej pod koberec. Škoda, animák v Riddellově stylu by podle mého trhnul majlant..:3

Aktuálně
Po  Voxovi vychází Svobodné mýtiny, plánované jsou na rok 2012.

1 komentář u Paul Stewart & Chris Riddell: Kroniky Světakraje

  • Pokud máte rádi kroniky světakraje tak já tvořím takový větší projekt který se tohoto týče rád uvidím nové lidi a příspěvky

    Dělám to jako MMORPG hru

    je to na skupina na facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *