Obláček štítků

Začínáme

Skoro dva měsíce jste měli na to, zařídit si papír a tužku. Co takhle postoupit o kousek dál? Papír si položte na stůl, logicky. To je první krok. Stůl je lepší hladký a čistý (časem bude zprasen, nebojte), než některé lavice tak hrubé okudlané, že kreslení připomíná spíš překreslování struktury listů. Některé stolky se dají sklopit do vyššího úhlu, taky dobře. Sedíte úplně stejně jako u psaní – snažte se nekreslit nosem, zkoušíte většinou zachytit celek, na nosní detaily bude spousta času později.

Začneme jen s tužkou, ale poradím vám, že pokud budete chtít vybarvovat něčím, kam se přidává voda, čtvrtky se vlní. Jsou to mrchy. Pořiďte si lepenku a zkuste si okraje přilepit, aby se papír nehýbal, zdaleka se nezvlní tolik. Zpět k tužce, ta to nedělá: měla by být raději ořezaná. Ořezávátka používají elfové, vy si klidně zkuste ostrouhat tužku i nožem, déle vydrží. Že jste si koupili nekvalitní tužku poznáte podle toho, že se vám brzy zlomí, i když se k ní chováte hezky – to v praxi znamená, že můžete ořezávat jak často chcete, ale špička bude vypadávat. Snažte se na tužku křečovitě netlačit, ale ani nekreslit neviditelně. Nebojte se črtat na sebe víc linek!

Postava I.

Co vzít jako první postavičku? Je to vděčný objekt, ať už kreslíte porno nebo vaší nenáviděnou třídní učitelku (popřípadě obojí). Spousta knih teď nabídne kreslení pomocí geometrických tvarů. No, jak chcete. Že hlava je kulatější, to pozná i batole. Pozornost ale věnujte řečem o proporcích.
Proporce
jsou zákeřná věc, která má co dělat s matematikou, apropo geometrií. Dospělý člověk má oproti tělu hlavu menší než malé mimino, dlaň je dlouhá jako obličej, et cetera. Na to byste si ale časem přišli sami, kdybyste kreslili babičku, a ona z nějakého důvodu pořád vypadala jako teenagerka s vráskami.

Začínejte právě od hlavy. Můžete si to zkusit i od nohou, uvidíte, že to půjde hůř. O dost.
Na hlavu navazuje krk. Vyzkoušejte si různou tloušťku i délku krků, každý dodává vaší postavě jiný „charakter“, důležitý aspekt, který určí, co si o té které postavě bude pak někdo myslet. Hubený dlouhý krk měla teta Petunie, protože načuhovala sousedům přes plot. Zavalitý strejček Vernon krk zase skoro neměl, pohřbil ho pod sádlem.
Teď přichází důležitá věc. Než začnete kreslit paže, načrtněte si nejprve ramena! Paže vycházejí z ramen, ne z krku! Opět si zkuste zaexperimentovat: široká ramena mají sportovci, oblá ramínka hezoučké holky, kostnatá šprti a vychrtlé modelky… Vyhrajte si. Mona Lisa má hodně pokleslá ramena (tvoří s hlavou trojúhleníkovou kompozici), což je moc hezké a jaksi něžné, ale na chlapovi bych to nezkoušela. Ramena nejsou úplně rovná a v 90°ním úhlu, leda byste kreslili vysádrované kvádro, nebo karikaturu vzteklých emocí.

Vrchní část těla je vůbec zajímavá. Spousta lidí, kteří už kreslí déle, ale moc nedají na anatomii, kreslí s oblibou výstupky klíčních kostí (tam, kde se sbíhá krk, a obvykle tam taky spadá nějaký šperk) …totálně špatně. Klidně mrkněte sobě, mamce nebo sestře nenápadně do výstřihu, zvlášť u žen se tenhle „důlek“ považuje: navazuje od ramen, že? Ne výš, ne níž. Nechte si ze všech stran prostor a zkuste klíční kostičky trefit dobře, nebo je nedělejte vůbec. Bude to působit pořád líp, než kdy to budou dvě záhadné kličky.

Totéž s trochou nadsázky platí pro dolní část výstřihu. Z nějakého důvodu je v oblibě kreslit „véčko“, nadto umístěné extrémně vysoko (nejlíp hned pod bradou). Ale vážně, kolik jste viděli slečen, které se takhle přidusili? Ani boubelka v korzetu tohle kouzlo jen tak nevytáhne z… rukávu. Garantuju vám, že správně vytvarovaná linie trupu navodí mnohem lepší dojem, stejně jako jen „lehčí náznak“. Prsa taky (aspoň většině humanoidních bytosti) začínají až pod rameny, i kdyby gravitace nefungovala.

Začínáme se ocitat na tenkém ledě. Spodek si raději nechme na jindy. Ještě před tím ale slibuju, že zařídím i nakreslené předlohy a ukázky, ale chvilku mi to potrvá. Ve škole se totiž začínám dusit já… :)

2 komentáře u Jak kreslit II.: Zločinný začátek

  • Moc hezký článek. Už se těším na názorné ukázky :)

  • Nevytiahne z rukávu :DDDD Super, milujem takto napísané články, čo mi niečo dajú, zbytočne nepoučujú a sú vtipné :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *