Obláček štítků

Pan Lišák je prostě fantastický. Nedovede ale ani po liščích letech spokojeného života s manželkou pověsit na hřebík svou první a oblíbenou živnost, totiž krádeže slepic. Připadá si ochuzen, nemá kde vybít svůj briskní šarm, intelektuální marnivost… Jeho život je prázdný.
Z nory ovšem z těchto a dalších méně kalých příčin přestěhuje rodinku do krásného stromu, před kterýmžto činem by ho varoval každý realitní agent s mozkem v hlavě. V blízkém okolí totiž žijí tři nejnebezpečnější a nejděsivější farmáři. Nebyl by to pan Lišák, aby svou drzostí nenahrál všem třem najednou k planoucí nenávisti a neuhasitelné touze zabít tu prohnanou lišku, vycpat ji a pak na ni ještě pověsit terč na šipky…

První, co si nespíš při pohledu na obrázkové přílohy řeknete, bude něco jako „proboha, co tohle je?“ — nápodobně. Nicméně je podezřelé, že u recenzí pisatelé přiznávají, jak byli mile překvapeni. Drápy v tom má i Georgey Clooney a Meryl Streep (v originálním znění samozřejmě). Něco na tom možná bude…
Dee neodolala i pana Lišáka si stáhla. Udělal takový dojem, že považuje za dobré zmínit se o něm i na blogu (kam už sto let nic nepřidala, což je samo o sobě uznání). Zaprvé, odhoďte předsudky, že podobná animace už nemá vedle moderních hypersuperultrageniálních počítačových hračiček šanci. I Želvy ninja měly po grafické stránce mnohem působivější představení, jenže pan Lišák má prostě něco, co mnoha ostatním filmům chybí.
Zaprvé, jeho předlohou je dětská knížečka Roalda Dahla. Ano, správně si vybavujete Karlíka a továrnu na čokoládu. Zadruhé, animace (mix klasického stop-motion a počítačové) je brilantní, záběry vynalézavé, výrazovost a suchý humor zabíjí. Doslova. Zatřetí nelze opominout ani zmínku o hudbě, která celý příběh ženiálně doplňuje. A i kdyby se vám tahle část nelíbila, charaktery dotahují poslední linku k dokonalosti. Co byste taky chtěli od britského autora, ten typický anglický humor tam zkrátka prosakuje už od prvních titulků. Jinak mimochodem, myslím že ani nemusíte dlouho bloumat nad tím, jakou verzi si pustit, protože i český dabing se vyvedl.

Prvního tu máme pana Lišáka, popsaného už výše. Výstižný popis by snad poskytla i poznámka, že jde o kříženého Clooneyho aka casinového zloděje Dannyho a jistého poštmistra se sklony s patetickým projevům. Nikdy mu nechybí trefná poznámka, pytle krísma ani šarm, kterým i po letech dokáže okouzlit svou ženu.
Paní Lišáková kdysi jela ve špinavých krádežích drůbeže jakbysmet, ale sekla s tím ve chvíli, kdy čekala první lišče. Synáček Ash je povedený, nebo spíš nepovedený příklad mnoha jiných filmů. Upřímně, čekala jsem šílená klišé na téma vztah otec-syn, ale Ash byl prostě k sežrání. Odtažitý, konstantně lakonický, chladný jak hrášková směs u ledu a co slovo, to perla. Jeho náladu ještě víc pokazí příjezd téměř dokonalého bratránka Kryštofa, který cvičí jódu, medituje a praktikuje karate.
Celou partu doplňuje Kryštofova holka Anežka, jezevec, vačice a spousta dalších vedlejších postav (zkrátka a dobře podle typického vzoru anglických zvířecích bajek). Každá by stála aspoň za řádek, ale kdo neuvidí, stejně by to byla zbytečná práce, přímý dojem udělá mnohem víc. ;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *