Obláček štítků

Amulet Samarkandu
Golemovo oko
Ptolemaiova brána
Šalamounův prsten

Aha. No dobře. Takže asi takhle. Jak jsem se možná jednou nebo dvakrát zmínil, existuje pět základních kategorií duchů: šotci (kašička), folioti (zanedbatelní), džinové (fascinující třída, s několika jedinci, kteří jsou prakticky dokonalí), ifríti (obecně přeceňovaní) a máridi (příšerně namyšlení).

Už z úvodního úryvku je myslím jasné, kdože je ten hlavní hrdina další trilogie, kterou vám hodlám nacpat. Samozřejmě je to džin, Bartimaeus… ehm, všechny jeho další tituly mi vypadly. Pro začátek, všechny tři díly jsou beznadějně z knihovny pryč, a to permanentně. Já se dostala zatím jen ke třetímu, takže nechci slyšet spoilery k prvním dvěma dílům.
Nějak zrovna nemám náladu splácávat recenzi, ale už jen kvůli Bartimaeovi se na něco zmůžu a opíšu pár úryvků (za chvíli mi totiž vyprší výpůjční lhůta). Abych nějak začala, on je úžasný… Stop, konec, od začátku.
Děj je zasazen do válečné Pseudoanglie, kde je k mání nějaká ta magie zneužitelná pro – překvapivě – válečné účely. Učenci si přivolávají vyjmenovaných pět druhů duchů a připoutávají je k sobě coby své služebníky. Kdo si přijde k Bartimaeovi, musí mu zákonitě padat brada na zem, kdykoli si tenhle džin pustí pusu na špacír.
Je ironický. Sarkasmus a cynismus z něj jen srší. Není ani náhodou ohleduplný a už vůbec ne taktní. Klidně svému pánu po vyvolání okomentuje strašnou barvu ponožek a ani nemrkne. Ke každému příběhu ze svého pohledu má pár zajímavých poznámek pod čarou:

Věřte mi, o akustice lahví vím všechno. Většinu šestého století jsem strávil v malé lahvičce od sezamového oleje, zapečetěné voskem, která si plavala v Rudém moři. Můj křik nikdo neslyšel. Nakonec mě vylovil starý rybář, a tou dobou jsem už propadal takovému zoufalství, že jsem mu byl ochotný splnit pár přání. Vynořil jsem se v podobě obrovité kouřové postavy, odpálil pár blesků a sklonil se k němu, abych se zeptal, čeho si žádá. Chudáka starého trefil šlak a na místě bylo po něm. Nejspíš z toho plyne nějaké ponaučení, ale zaboha mě nenapadá jaké.

Myslím, že i tenhle kraťounký úryvek stačí, abyste si udělali jakžtakž nějaký názor, i bez mých doporučení. Bartimaeus je natolik hlavní postavou, že zrovna on vám v paměti utkví nejvíc. Dost okecávání. Budete se bavit. Ručím za to.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *